Претрага

Ко смо?

Средња стручна школа „Милош Црњански“ је једна од четири средње школе у Кикинди. У њој се образују ученици за осам образовних профила у оквиру четири подручја рада: грађевинарство, здравство, хемија и неметали, и производња и прерада хране. Ове године планирамо упис четири одељења у први разред: по једног одељења из сваког подручја рада.

Више о Школи прочитајте овде.

Настава

Техничар за хемијску и фармацеутску технологију

Техничар за хемијску и фармацеутску технологију учествује у индустријској производњи хемијских и фармацеутских производа (лековитих масти, таблета, антибиотика, прашкова, вакцина, витамина, антисептичких и дезинфекционих средстава, раствора за ињекције и инфузију, капи и другог медицинског материјала). С обзиром на специфичност ове делатности, обавезна је заштитна опрема у виду рукавица, маске, наочара, као и ношење стерилне гардеробе и обуће.

Као и на свим осталим образовним профилима у средњим стручним школама, и на овом образовном профилу изучавају се: општеобразовни, општестручни и ужестручни предмети. Настава из стручних предмета подразумева теоријске часове, часове вежби и наставу у блоку која обухвата и посете и обиласке установа које се баве хемијском и фармацеутском технологијиом или сродним делатностима.

Знање стечено на теоријским часовима, ученици примењују у лабораторијама кроз разне интересантне огледе и различита мерења везана за технолошку групу предмета. Ту ученици изводе експерименте и испитивања везана за неорганску и органску хемијску технологију, фармацеутску технологију и физичку хемију.

За све који желе да студирају, овај смер даје одличну основу за наставак школовања на природно-математичким факултетима, технолошким, фармацеутским и многим другим сродним факултетима и високим струковним школама.

Шта ради техничар за хемијску и фармацеутску технологију?

  • Припремање сировина за израду фармацеутских и хемијских производа;
  • Овладавање пословима и задацима у току технолошких фаза добијања фармацеутских и хемијских производа;
  • Праћење и контрола по фазама процеса израде полупроизвода и готових производа;
  • Функционално и брзо праћење промена и захтева у структури рада приликом производње: инјекционих раствора, инфузија, лиофилизата, сирупа, капи за ухо, нос и очи, лековите масти, супозиторија, емулзија, таблета, капсула, прашкова, серума вакцина, антибиотика.
  • Складиштење сировина, полупроизвода и готових производа за хемијску и
  • Организовање и спровођење лабораторијских поступака на подручју хемијских реакција и технолошких операција да би се утврдиластруктура и квалитет супстанци и услови њихове оптималне примене.
  • Координирање радом у лабораторији, прикупљање свих резултата анализа појединих узорака, те доношење одлуке о употребљивости супстанци и о евентуалним мерама за корекцију квалитета.
  • Вођење документације о раду, о квалитету сировина и производа, теизвештавање надређених о добијеним резултатима.

Где могу да радим?

Техничар за хемијску и фармацеутску технологију најчешће ради у:

  • погонима фармацеутске или хемијске индустрије,
  • производним халама, на управљању аутоматизованим производним линијама,
  • институтима за истраживање материјала,
  • хемијским или медицинским лабораторијама,
  • апотекама.

Ако бих да студирам?

Школовање може да настави на свим факултетима, а првенствено на сродним као што су:

 

  • технолошки,
  • природно – математички (хемија, биохемија и сл.),
  • фармацеутски факултет….

Наставни план

Наставни план можете преузети овде.

 Промотивни летак

Летак можете преузети овде.

Листа уџбеника

Листа уџбеника који ће се користити од школске 2019/2020. до школске 2022/2023. године:

Листа уџбеника

Листа уџбеника који ће се користити од школске 2023/2024. до школске 2026/2027. године:

Листа уџбеника

 

Месар

mesar

Образовни профил месар спада у подручје рада пољопривреда, производња и прерада хране. Образовање траје три године. Овај образовни профил је прошао кроз програм Модернизације средњег стручног образовања, што значи да су наставни планови осавремењени, смањен је број часова општеобразовних предмета, повећан је број часова стручних предмета и практичне наставе, а уведени су и изборни предмети.

Шта ради месар?

  • врши примарну обраду меса – услужно клање стоке и живине;
  • професионално обавља радне задатке;
  • прецизно расеца и врши категоризацију меса намењеног продаји;
  • педантно искоштава месо;
  • правилно припрема кобасичарске производе;
  • успешно производи сувомеснате производе;
  • стручно конзервише месо;
  • оспособљава се за производњу конзерви;
  • вешто припрема чварке и топим маст;
  • одговорно спроводи мере хигијенско-техничке заштите;
  • води рачуна о чистоћи алата и прибора за рад;
  • води рачуна о личној хигијени и здрављу.

Где месар може да се запосли?

  • у кланичној индустрији;
  • у месарама;
  • у месарама хипермаркета;
  • може и самостално да обавља делатност:
    • услужно клање стоке;
    • услужно саламурење и сушење меса и месних прерађевина.

Ако бих да наставим школовање?

  • доквалификација у оквиру струке;
  • Висока техничка школа струковних студија у Зрењанину (смер прехрамбена технологија).
  • Наставни план

    Наставни план можете преузети овде.

    Прерађивач млека

    mlekarОбразовни профил прерађивач млека спада у подручје рада пољопривреда, производња и прерада хране и образовање траје три године. Овај образовни профил је прошао кроз програм Реформе система средњег стручног образовања у Србији, што значи да су  наставни планови осавремењени, смањен је број часова општеобразовних предмета, повећан је број часова стручних предмета и практичне наставе, а уведени су и изборни предмети.

    Овај образовни профил ће се реализовати по принципу дуалног образовања, што значи да ученици паралелно са школовањем раде у погонима наших фирми - сарадника.

    Шта ради прерађивач млека?

    • Припрема за рад и спровођење хигијенских, заштитних и еколошких мера у млекарској производњи
      • Проучава упутстава за рад; Проучава техничку и технолошку документацију уређаја за прераду млека; Комуницира са сарадницима; Планира сопствени рад; Организује и води рад мање групе сарадника код појединих радних задатака; Води дневник рада; Проверава исправност рада машина и уређаја и обавља њихово текуће одржавање; Одржава хигијену простора и средстава за рад (прање и дезинфиковање); Одржава личну хигијену; Употребљава заштитна средства и опрему у раду; Сортира и одлаже отпад настао у млекарској производњи на прописани начин
    • Добијање и обрада млека
      • Обавља машинску мужу; Прати процес хлађења млека; Складишти млеко пре процеса прераде
    • Прерађивање млека и производња млечних производа
      • Врши пријем и мерење млека у млекари; Складишти сирово млеко у млекари; Врши сензорну контролу квалитета сировог млека; Одабира помоћне сировине; Припрема сировине и помоћне сировине у преради млека; Производи различите млечне производе у складу са технологијом и утврђеном рецептуром; Контролише параметре процеса прераде млека; Обавља сензорну контролу готових производа (изглед, мирис, укус, боја, конзистенција, текстура); Попуњава производну документацију
    • Паковање, складиштење и пласман млечних производа
      • Пуни млеко и пуни и пакује млечне производе у одговарајућу амбалажу; Складишти конзумно млеко и млечне производе; Попуњава пријемно-отпремну и складишну документацију; Израђује калкулације за појединачне млечне производе

    Где прерађивач млека може да се запосли?

    • у индустрији млека и млечних производа;
    • у продавницама за снабдевање и продају млека;

    Ако бих да наставим школовање?

    • доквалификација у оквиру струке;
    • Висока техничка школа струковних студија у Зрењанину (смер прехрамбена технологија).

    Наставни план

    Наставни план можете преузети овде.

     

    Настава

    Кабинет за рачунарство и информатику

    У Школи се одвија теоријска, практична и блок-настава. Настава се одвија у две смене: преподневној (од 8:00 ч.) и поподневној (од 14:00 ч.) и то тако што ученици појединог одељења мењају смену сваких месец дана. 

    Настава се одвија у простору који је својом величином недовољан, а посебан проблем чини и то што Школа дели зграду са Високом школом струковних студија за образовање васпитача. Мада број учионица и кабинета није довољан за нормално извођење наставе, оне су модерно опремљене и омогућавају извођење наставе на савремен и сврсисходан начин.

    Један од кабинета за хемију

    У приземљу зграде се налазе кабинети за медицинску струку и за билогију. На првом спрату су, поред зборнице, кабинети за: грађевинску струку, математику и физику. На другом спрату се налазе кабинети за рачунарство и информатику, српски језик, историју и географију, прехрамбену струку, машине и апарате, као и два кабинета за хемију који спадају међу најопремљеније у држави. Сала за физичко васпитање се налази у приземљу и делимо је са Високом школом. У њој је 2012. године потпуно обновљен под и купљена нова опрема, па се сада настава физичке културе и спортске активности изводе на најмодернији начин који погодује правилном физичком развоју ученика. За извођење наставе користе се и радионица за грађевинску струку и радионица за прехрамбену струку (тзв. кантина) које се налазе у приземљу зграде.

    Сала за физичко васпитање

    Настава се не изводи само у згради Школе. Ученици медицинске струке један део теоријске и практичне наставе имају у просторијама Опште болнице и Завода за заштиту здравља (у другом разреду један, а у трећем и четвртом разреду два дана недељно). Ово је неопходно како би се ученици на лицу места упознали са својим будућим позивом и вежбали на апаратури и опреми коју Школа не поседује. Практична настава за ученике прехрамбене струке одвија се у предузећима која се баве овом делатношћу, а која сарађују са Школом. Циљ је да се ученици у реалном радном окружењу упознају са процесима и технологијом свог будућег занимања.

    Образовни профили

    Средње стручне школе у Републици Србији образују ученике у оквиру образовних профила. Образовни профили могу бити у четворогоишњем, трогодишњем или двогодишњем трајању, као и специјални образовни профили за ученике са посебним потребама. Постоји преко 1000 образовних профила, а они су сврстани у 15 подручја рада.

    Ruled paper note with pinССШ "Милош Црњански" образује ученике у оквиру четири различита подручја рада, и по томе је једна од ретких у држави. Подручја рада у нашој Школи су:

    • здравство и социјална заштита;
    • хемија, неметали и графичарство;
    • геодезија и грађевинарство;
    • пољопривреда, производња и прерада хране.

    Од оснивања школе 1961. године, па до 1977. једино подручје рада било је грађевинарство. Хемијска и прехрамбена струка уведене су крајем седамдесетих година, а здравство 2005. године. У оквиру ова четири подручја рада, Школа има дозволу да образује следеће образовне профиле:

    • Подручје рада Хемија, неметали и графичарство:

    Образовни профили који се тренутно образују у Школи су подебљани. Сваке године у први разред уписујемо неке од 20 горе наведених образовних профила. Избор профила које ћемо понудити за упис врши се на основу потреба тржишта и интересовања ученика.

    Зашто одабрати нашу школу?

    Нудимо широк избор образовних профила који су тражени на тржишту рада и пружају добру могућност запошљавања већ после средње школе. За оне који желе да наставе образовање на вишим школама и факултетима организујемо припремну наставу за полагање пријемног испита.

    Од 2021. године, сви профили које нудимо прошли су кроз Програм реформе средњег стручног образовања (оглед). То значи да су наставни планови и програми осавремењени и усклађени са модерним достигнућима науке и технике, повећан је и број часова стручних предмета и вежби, а смањем број часова општих предмета.

    Рад Школе је у поступку спољашњег вредовања, које је спроведено у новембру 2017. године, оцењен највишом могућом оценом (4).

    Више о упису прочитајте овде.

    logo-takmicenja

    Виртуелна учионица

    MoodleУз помоћ софтвера Moodle креирали смо за ученике сајт за електронско учење. Можете му приступити преко следећег линка:
    moodle.miloscrnjanski.edu.rs

    Школска библиотека

    Bookshelf icon (red and green)Приступите електронском каталогу библиотеке, погледајте да ли књига која вам је потребна постоји у библиотеци и да ли је слободна:
    biblioteka.miloscrnjanski.edu.rs/

    Нађите нас на Фејсбуку!

    facebookШкола има своју страницу на Фејсбуку где се можете редовно обавештавати о активностима наших ученика и наставника.
    facebook.com/sscrnjanskiki

    Free business joomla templates

    Creative Commons лиценцаОво дело је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Делити под истим условима 3.0 Србија.