Образовни профил прехрамбени техничар спада у подручје рада пољопривреда, производња и прерада хране. Образовање траје четири године. Овај образовни профил је прошао кроз програм реформе средњег стручног образовања, што значи да су планови и програми иновирани у складу са најсавременијим достигнућима науке.
Шта радим?
- Узимам узорке за анализу и испитивање физичких, хемијских и микробиолошких карактеристика;
- Контролишем сировине, међупроизводе и готове производе;
- Проверавам присуство и садржај адитива у намирницама;
- Испитујем исправност, односно неисправност намирница;
- Пратим и контролишем технолошке процесе производње брашна, шећера и скроба да би се добила добра сировина која ће се користити у индустрији пекарства, производњи тестенина и кондиторској индустрији;
- Пратим и контролишем прераду воћа да би се прерадом добили производи од воћа – сокови, џемови, компоти...
- Пратим и контролишем конзервирање и смрзавање поврћа;
- Пратим и контролишем прераду меса, млека, масти и уља као и добијање прерађевина од ових намирница.
Где могу да радим?
- у прехрамбеној индустрији;
- у лабораторијама за контролу хране;
- у пољопривреди;
- у производњи безалкохолних и алкохолних пића;
- у складиштима прехрамбених производа;
- у угоститељским објектима;
- у продавницама прехрамбених производа.
Ако бих да студирам? Могу:
- Вишу технолошку школу!
- Технолошки факултет !
- Технички факултет !
- Природно-математички факултет !
- Пољопривредни факултет !
Наставни план
Наставни план можете преузети овде.